Kommande aktiviteter

Detta är de föreningsaktiviteter som för närvarande är planerade under 2019. Detaljer om respektive evenemang läggs till så fort de fastställts. Även icke-medlemmar är välkomna att delta i aktiviteterna.

Observera att ändringar av planeringen kan förekomma, och att aktiviteter kan ställas in om för få har föranmält sig. Eventuella ändringar annonseras här, på forumet och om möjligt i Färdskrivaren. Vid inställd aktivitet meddelas alla som har föranmält sig.

SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd medföljer kostnadsfritt på sin första SvOf-utfärd. Detta avser själva bussresan och täcker inte ev. tillkommande utgifter för mat/fika, inträde till museer el.dyl.

 

19 oktober: Höstmöte med besök i Faringe

Välkomna till SvOf:s höstmöte, som i år hålls i Uppsala lördagen den 19 oktober. Efter mötet gör vi en utfärd till Lennakattens ändstation Faringe, där vi visas runt i lok- och vagnhallar samt verkstad som tillhör museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar (SRJmf).

12:00 Samling vid Uppsala Östra (intill spår 10 på Uppsala Centralstation) för deltagare vid höstmötet. Vi håller mötet i utfärdsbussen, som är SJ/Swebus 3747.

12:20 Samling vid Uppsala Östra för deltagare som endast följer med på utfärden. Även icke SvOf-medlemmar är välkomna.

När mötet är avslutat åker vi först till August Värdshus i Almunge, där möjlighet finns att äta. För menyn, se http://augustrestaurang.se/ alternativt ring August Värdshus på 0174-20 213 eller Tommy Enefalk på 070 508 87 85 (kvällstid).

Från värdshuset åker vi vidare till Faringe, och får en visning av SRJmf:s anläggningar. Den smalspåriga museibanans fordonspark omfattar rälsbussar, ånglok och personvagnar av olika åldrar och från vitt skilda delar av landet. I oktober efter sommarsäsongens slut finns alla fordon att beskåda i hallarna i Faringe.

Återkomsten till Uppsala C beräknas till senast klockan 17:00.

Priser för utfärden:

  • Ordinarie pris: 100 kr
  • Ungdom under 18 år, samt icke SvOf-medlem som reser i medlems sällskap: 75 kr
  • Barn under 12 år, samt SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd: Kostnadsfritt

Om du vill äta på August Värdshus, meddela ditt val av mat till aktiviteter@svof.se eller Tommy Enefalk (070 508 87 85) senast söndag den 13 oktober. Meddela även eventuella allergier. För den som inte ska äta på värdshuset behövs ingen föranmälan.

 

16 november: Kulturutfärd i Roslagen

Stiftelsen Skärgårdsbåten, Båtklubben S:t Erik samt Svenska Omnibusföreningen ordnar en kulturutfärd i Roslagen med veteranbuss. Vi besöker Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta, Skebobruks museum samt Arlanda flygsamlingars vänner. Bussen ifråga är fd SJ Gotlands Volvobuss 2845 som är bekvämt inredd för en sådan här resa. Bussen saknar toalett, men ingen av delresorna är längre än 90 minuter.

Vi startar på lördagsmorgonen kl. 08:15 från Båtklubben S:t Eriks varv, som nås via Rörstrandsgatans förlängning via den gångbro som leder över Klarastrandsleden. Kl. 8:30 avgår vi från Kungsbron 21 som lätt nås både från Centralen och Cityterminalen. Färden går först via motorvägen till Norrtälje och sedan vidare mot Älmsta som ligger en knapp halvtimmes resa norr om Norrtälje.

Vi besöker först Roslagens sjöfartsmuseum, som är ett av Sveriges största sjöfartsmuseer som grundades redan 1940. Vi får kaffe och bulle när vi kommer samt sedan en guidad rundvandring. Delar av museet saknar värme varför rejäla kläder rekommenderas. Efter besöket tar vi en kort busstur in till Älmsta där lunch serveras.

Efter lunchen fortsätter vi till Skebobruk och dess bruk som var en av Roslagens största arbetsgivare men gick i konkurs 1924. Även här får vi en guidad tur. Sedan ställer vi kosan söderut och åker via Rimbo till Arlanda där vi beser Arlanda flygsamlingar som belyser den civila flygtrafiken i Sverige. Åter i Stockholm är vi senast klockan 19.

Pris för resan är 485 kronor och då ingår resa, alla museibesök, guidning, förmiddagskaffe med dopp samt lunch, sallad, måltidsdryck och kaffe. Det enda som inte ingår är om du vill ha något starkare till lunchen.

Anmälan endast på detta sätt: Ring Åsa Nordström på 070-415 82 88 samt sätt därefter in 485 kr/person på Stiftelsen Skärgårdsbåtens plusgiro 55 50 01-7, eller bankgiro 5111-0476. Ange ”Roslagen” på er inbetalning. Sista dag för bokning är 31 oktober.

Väl mött önskar Henrik och Åsa

 

30 november: Hjulmarknaden

SvOf kommer ha två bord vid årets Hjulmarknad, som anordnas lördagen den 30 november klockan 11-16 i Solnahallen. Välkommen att titta förbi för att träffa andra kollektivtrafikintresserade och kanske göra några bussrelaterade fynd!

 

Andra föreningars aktiviteter

SvOf:s prissättning gäller inte för aktiviteter här nedanför. Vid frågor, kontakta den förening som nämns i rubriken för respektive aktivitet.

LTF: ONSDAGEN DEN 16 OKTOBER kl. 16.00 (Före höstmötet) Banvallspromenad på V stambanan.

Samling vid T-Hornstull, uppg. Hornstull kl. 16.00 för promenad längs gamla sträckningen av V Stambanan fram till Rosenlundgatan via bl.a. Ånghästparken, därefter resa till Farsta för fika och LTF höstmöte

LTF: ONSDAG 16 OKTOBER kl. 18.00 Höstmöte.

Plats: Kvarterslokalen Östmarksgatan 43, T-Farsta. Vid detta tillfälle beslutas bl. a. nästa års medlemsavgifter. Vi inleder med LTF-fika (Pris: 25 kr, stödmedlem fritt) för alla, därefter medlemsmöte. (medlemsavgift 100 kr 2:a halvåret 100 kr kan betalas på mötet) Frivillig anmälan till Anders W tel. 070-593 7463 eller e-post anders.wettemark@bredband.net

LTF: ONSDAGEN DEN 6 NOVEMBER kl. 15.00 Lindhagensgatan 100 Studiebesök på Region Stockholm trafikförvaltnigen, Strategisk planering med Gustav Adolf-bakelse.

Strategisk Planering berättar om hur man arbetar med Kollektivtrafikplan, lite om stomnätsplan, sjötrafiken, pendelbåtar, eventuellt om spårtrafik (osäkert). Tillfälle till frågor. Restips SL linje 50 från Fridhemsplan 14.43 till hpl. Lindhagensgatan el T-Thorildsplan+600m gångväg el T-Stadshagen S+600 m gångväg. Fika med kaffe/te och Gustav Adolf-bakelse, denna gång 25 kr, stödmedlem fritt, utan bakelse 0 kr OBS Anmälan senast 4 november, anmäl med eller utan bakelse, efteranmälan eller spontan ankomst går bra, men då utan bakelse. Anmälan till Anders Wettemark 070-5937 463 anders.wettemark@bredband.net