Kommande aktiviteter

Detta är de föreningsaktiviteter som för närvarande är planerade under 2019. Detaljer om respektive evenemang läggs till så fort de fastställts. Även icke-medlemmar är välkomna att delta i aktiviteterna.

Observera att ändringar av planeringen kan förekomma, och att aktiviteter kan ställas in om för få har föranmält sig. Eventuella ändringar annonseras här, på forumet och om möjligt i Färdskrivaren. Vid inställd aktivitet meddelas alla som har föranmält sig.

SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd medföljer kostnadsfritt på sin första SvOf-utfärd. Detta avser själva bussresan och täcker inte ev. tillkommande utgifter för mat/fika, inträde till museer el.dyl.

14 september: Tunga Rallyt Åkarsvängen

SvOf kommer som vanligt att delta i Tunga Rallyt Åkarsvängen, som i år äger rum lördagen den 14 september. Runt 150 tunga och kommersiella fordon, 30 år och äldre, ställer upp i detta årligen återkommande evenemang. Rallyt går längs en ca 10 mil lång bana med start och mål i Södertälje, och längs vägen passeras ett antal stationer med fordonshistoriska frågor.

SvOf deltar i år med den nylackade och fina SJ 2845, och alla som vill åka med under hela eller delar av rallyt är välkomna. Medtagande av matsäck för dagen rekommenderas.

Hålltider:

  • 7:00 Påstigning vid Gullmarsplan för färd mot Södertälje
  • 7:30 Påstigning vid Scania huvudkontor, där deltagare som anländer till Södertälje med bil lämpligen parkerar
  • 8:30 Första start vid Chassiporten (SJ 2845 kommer starta i den senare delen av fältet)
  • Målgångar vid Scania huvudkontor under tidig eftermiddag
  • 15:30 (preliminärt) Prisutdelning vid Scania huvudkontor
  • Efter prisutdelningen återfärd mot Gullmarsplan.

Biljettavgifter:

  • Ordinarie pris: 100 kr
  • Ungdom under 18 år, samt icke SvOf-medlem som reser i medlems sällskap: 75 kr
  • Barn under 12 år, samt SvOf-medlem som inte deltagit i någon tidigare utfärd: Kostnadsfritt

Föranmälan samt ev. frågor till aktiviteter@svof.se eller till Reinert Klint, tel. 0709-532955.

16 november: Kulturutfärd i Roslagen

Stiftelsen Skärgårdsbåten, Båtklubben S:t Erik samt Svenska Omnibusföreningen ordnar en kulturutfärd i Roslagen med veteranbuss. Vi besöker Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta, Skebobruks museum samt Arlanda flygsamlingars vänner. Bussen ifråga är fd SJ Gotlands Volvobuss 2845 som är bekvämt inredd för en sådan här resa. Bussen saknar toalett, men ingen av delresorna är längre än 90 minuter.

Vi startar på lördagsmorgonen kl. 08:15 från Båtklubben S:t Eriks varv, som nås via Rörstrandsgatans förlängning via den gångbro som leder över Klarastrandsleden. Kl. 8:30 avgår vi från Kungsbron 21 som lätt nås både från Centralen och Cityterminalen. Färden går först via motorvägen till Norrtälje och sedan vidare mot Älmsta som ligger en knapp halvtimmes resa norr om Norrtälje.

Vi besöker först Roslagens sjöfartsmuseum, som är ett av Sveriges största sjöfartsmuseer som grundades redan 1940. Vi får kaffe och bulle när vi kommer samt sedan en guidad rundvandring. Delar av museet saknar värme varför rejäla kläder rekommenderas. Efter besöket tar vi en kort busstur in till Älmsta där lunch serveras.

Efter lunchen fortsätter vi till Skebobruk och dess bruk som var en av Roslagens största arbetsgivare men gick i konkurs 1924. Även här får vi en guidad tur. Sedan ställer vi kosan söderut och åker via Rimbo till Arlanda där vi beser Arlanda flygsamlingar som belyser den civila flygtrafiken i Sverige. Åter i Stockholm är vi senast klockan 19.

Pris för resan är 485 kronor och då ingår resa, alla museibesök, guidning, förmiddagskaffe med dopp samt lunch, sallad, måltidsdryck och kaffe. Det enda som inte ingår är om du vill ha något starkare till lunchen.

Anmälan endast på detta sätt: Ring Åsa Nordström på 070-415 82 88 samt sätt därefter in 485 kr/person på Stiftelsen Skärgårdsbåtens plusgiro 55 50 01-7, eller bankgiro 5111-0476. Ange ”Roslagen” på er inbetalning. Sista dag för bokning är 31 oktober.

Väl mött önskar Henrik och Åsa

Andra föreningars aktiviteter

SvOf:s prissättning gäller inte för aktiviteter här nedanför. Vid frågor, kontakta den förening som nämns i rubriken för respektive aktivitet.

SSS: Lördagen den 24 augusti, Museispårvägens dag med kvällstrafik i Malmköping

Svenska Spårvägssällskapet håller sin säsongsavslutning av trafiken på museispårvägen i Malmköping. Klockan 11-17 körs museitrafik med spårvagnar och veteranbussar, där även bussförare från SvOf deltar. Enligt uppgift är bl.a. SS H15 1074, årsmodell 1947, planerad att gå i veterantrafiken. Denna buss har i år tagits i trafik igen efter att ha stått under många år.

Under kvällen fortsätter trafiken på museispårvägen klockan 18-22.

Se denna länk för biljettpriser och mer information.

LTF: Söndagen den 22 sept, banvallspromenad på SRJ Rånäs-Knutby med den kunnige guiden Bernt Karlsson fr SRJmf

Under planering, mer info senare