Buss-Snack

Allmänna bussforum => Busstrafik => Ämnet startat av: Karsten skrivet 23 augusti 2008, 19:45:18 PM

Titel: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Karsten skrivet 23 augusti 2008, 19:45:18 PM
Saxat från SLs störningsinfo:

Buss 529: Inställda avgångar
Inställda avgångar på grund av...
Inställda avgångar på grund av personalbrist:
På grund av personalbrist har de flesta av dagens avgångar varit inställda. Detta gäller i båda riktningar.
För närvarande har vi information att avgången från Bollstanäs skola kl 20:01 mot Rotebro station och avgången från Rotebro station kl 20:18 mot Bollstanäs skolan kommer att avgå enligt tidtabell.
Uppdaterat: 2008-08-23 19:17
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Karsten skrivet 23 augusti 2008, 20:01:08 PM
Citat från: Lars Ödlund skrivet 23 augusti 2008, 19:51:10 PM
Eller också är detta den första linje som man drar in när förarna inte räcker till, och fördelar om dem till andra håll.

För att det är bättre att aktivt straffa ut en viss del av del av Väsby än att fördela indragningarna mellan de olika linjer det råkar bli om "tjänst X" saknas? Har huvudmannen i avtalet föreskrivit i vilken ordning linjerna ska dras in vid förarbrist?
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Karsten skrivet 23 augusti 2008, 20:14:34 PM
Citat från: Lars Ödlund skrivet 23 augusti 2008, 20:03:44 PM
I första hand drar man in där det märks minst, där alternativa resemöjligheter finns i stor utsträckning.

Det är t.ex bättre att dra in en 401:a än en 434:a

Ja, en avgång ja. Men inte alla turer.
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Fredde skrivet 24 augusti 2008, 03:09:50 AM
Det är ju bra att man lägger ut störningen när dagen nästan är slut ::)

Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Fredde skrivet 24 augusti 2008, 12:58:12 PM
CitatEftersom 529:an är inställd även idag söndag misstänkte jag att det rör sig om något annat än ps-brist.

Vid kontroll i reseplaneraren lörd-sönd ett antal helger framöver och på stolptidtabellerna så trafikeras inte 529 på helgerna under vintertidtabellen, dock korresponderar detta inte med tidtabellshäftet där tider finns även för dessa dagar.

Man kanske skulle ha försökt att använda sig av en annan orsakskod.

Ja det kan väl vem som hellst (nästan?) räkna ut att det knappast är brist på förare som vill köra just en linje...

Tryter fantasin när man skriver så?

Vi saxar från SLs hemsida:

CitatBuss 529: Trafiken är helt inställd
Trafiken är helt inställd för buss 529 2008-08-24 på grund av...
Trafiken är helt inställd för buss 529 2008-08-24 på grund av personalbrist.

Uppdaterat: 2008-08-24 08:20

Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Fredde skrivet 24 augusti 2008, 13:55:59 PM
CitatBrist på lämpliga koder hos den informatör/Trafikledare som skriver in störningen på sin terminal, detta är ju något som SL Kundtjänst måste lägga in men det har säkert upptäckts i Märsta i går att linjen är annonserad (delvis) fast den inte ska köras och då tar man väl till någon störningskod, det har ju sett ännu lustigare ut om Vagnfel eller Trafikhinder använts.

Framkomlighetsproblem kanske låter bättre? Blir ju dock aningen märkligt om man ska hålla på såhär fram till sommaren 2009...

Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Leif D skrivet 24 augusti 2008, 16:06:49 PM
Har inte SL något sätt att få ut information, mer än en massa konstiga meddelanden på nätet ?
Det tycks ju helt enkelt som man gjort en miss i tryckningen eller något liknande.

Eller är SL helt enkelt för stolt för att erkänna att man gjort ett fel. Det är ju bara att skriva att alla turer lördag och söndag är inställda, pga planeringsfel.

Här hemma i Östergötland, så har ju Ötraf en egen sida i gratistidningen "Extra Östergötland", som också blivit ötrafs största informationskanal.
Gångna veckan har man där skrivit om alla de små fel som vartefter uppdagas, dels i planeringen av av alla turer, dels rena tryckfel.
Givetvis berättar man ju om de åtgärder man vidtar för att rätta till också.  I övrigt har Ötrafs sida under augusti fyllts med en mängd info om de stadsfester som pågått i Linköping och sedan Norrköping, samt en del andra omläggningar som föranledas av gatuarbeten och hållplatsombyggnader.
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Fredde skrivet 24 augusti 2008, 16:31:36 PM
CitatHär hemma i Östergötland, så har ju Ötraf en egen sida i gratistidningen "Extra Östergötland", som också blivit ötrafs största informationskanal.

SL har en egen sida i gratistidningen Metro. Minns inte nu om det endast är 1 gång/vecka eller fler, men där kan man ju faktiskt klämma in det. Det är ju dock nu som först som det har passerat första veckan med den nya tidtabellen, då många fel borde ha uppdagats, liknande det som tråden handlar om.

Sen att det står på min spec att jag ska köra en linje som inte finns på omloppet i PCn, och som ligger på annat garage, är ju en annan sak som man inte kan klandra SL för ::)

Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Karsten skrivet 24 augusti 2008, 16:38:26 PM
Citat från: Lars Ödlund skrivet 24 augusti 2008, 13:45:23 PM
Brist på lämpliga koder hos den informatör/Trafikledare som skriver in störningen på sin terminal, detta är ju något som SL Kundtjänst måste lägga in men det har säkert upptäckts i Märsta i går att linjen är annonserad (delvis) fast den inte ska köras och då tar man väl till någon störningskod, det har ju sett ännu lustigare ut om Vagnfel eller Trafikhinder använts.



Men vänta nu, vet vi att det är så att den inte ska köras på helgerna? Jag är mer inne på idén att den faktiskt ska köras på helgerna men inte lagts in i tjänsteplaneringen på något vis. väsby är inte direkt mitt hemmaområde, men jag tycker mig starkt minnas att 529 trafikerats på helger även tidigare vintrar. Den gick dagligen i somras: http://sl.se/ficktid/sommar/s529.pdf
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Karsten skrivet 24 augusti 2008, 17:10:10 PM
Citat från: Lars Ödlund skrivet 24 augusti 2008, 16:58:17 PM
Tyvärr hinner jag inte kika i förfrågningsunderlaget inför den senaste upphandlingen just nu, och se hur det ser ut där.

Men eftersom trafiken på lörd-sönd inte heller finns med i stolptidtabellerna eller reseplaneraren innebär det högst sannolikt att det inte förts över information i något steg OM det skulle vara så att linjen SKA köras på helgerna, som det är nu finns den informationen nog enbart i tidtabellshäftet, varken i planeraren, på stolpar eller i BussPc.

Det är i mitt tycke mer sannolikt att det blir fel åt andra hållet, ett sådant fel gjorde jag själv 2003/2004 på linje 805, föra över fel tidtabellsfil för användning i reseplaneraren innehållande turer som var indragna.

Men visst är det teoretiskt möjligt att det kan vara tvärtom, men då har ju flera inblandade missat kvalitétskontrollen, man får ju en diff vad gäller antalet bussar, körda km och timmar jmf med offerten och sannolikt även en diff vad gäller antalet tjänster och arbetade timmar.

Okej du tycker alltså så, säkert med all rätt. Men jag tycker det skulle vara väldigt konstigt att helt plötsligt ställa in all trafik på helgerna på en linje utan att på något vi meddela detta till de resande, och utan att man ersätter det med någon annan linje som tar sig an trafikuppgiften. Det verkar helt osannolikt att man (SL, trafikutövaren?) helt plötsligt insett att man kan dra in 529 på helgerna utan att ersätta den med något. Det kan väl knappast vara så att den gått i stort sett tom under helgerna i alla de år den rullat och att ingen upptäckt det förräns nu, varvid linjen helt fräckt dras in?

Med reservation för att jag missat någon annan info på SLs hemsida än den jag citerade i trådens start.
Titel: SV: Linjerena tjänster?
Skrivet av: Wetjo skrivet 26 augusti 2008, 04:31:29 AM
Citat från: Fredde_J skrivet 24 augusti 2008, 16:31:36 PM
Sen att det står på min spec att jag ska köra en linje som inte finns på omloppet i PCn, och som ligger på annat garage, är ju en annan sak som man inte kan klandra SL för ::)

Då gäller det att snabbt ta reda på om specen eller fordonsdatorn har rätt...
I bägge fallen kommer informationen från THM, även om det kan tyckas märkligt då det är operatörens buss.
"Laddkortet" fås ju från THM osv...