Buss-Snack

Allmänna bussforum => Busstrafik => Ämnet startat av: Ante skrivet 18 oktober 2013, 13:09:02 PM

Titel: Färgkrav från huvudman
Skrivet av: Ante skrivet 18 oktober 2013, 13:09:02 PM
Undrar om det finns någon som har någorlunda koll på vilka länstrafikhuvudmän som de senaste åren inte, eller i mindre utsträckning, specificerat eller haft detaljkrav på vilka färger eller lackeringar bussarna i länet ska ha. Spontant kommer jag bara på Västernorrland (som dock inför sådana krav fr.o.m. 2014). Finns det fler?
Titel: SV: Färgkrav från huvudman
Skrivet av: Ersa skrivet 19 oktober 2013, 11:06:33 AM
Helt fritt från färgkrav var Västernorrland det allra sista länet att frångå. Men finns ju fortsättningsvis en del huvudmän som inte ställer färgkrav på vissa tidtabellagda "skollinjer" samt avlägsna matarlinjer/landsbygdslinjer som aldrig kommer in till residensstaden. Bland annat gäller detta i Uppsala län (KR-trafiks kontrakt), Jämtlands län, Västerbottens län, och gissningsvis även Västernorrlands län efter 2014. På vissa av dessa linjer ute i landet är det än idag inte ens krav på att bussarna måste ha matrisskyltar eller liknande, utan platsskylt i rutans nederkant accepteras.

Sen finns det andra huvudmän som ställer extremt hårda krav på färg och lite för långa bussmodeller även på dylik skoltrafik, även om dessa krav går stick i stäv med resenärernas, väghållarnas och skolbarnens föräldrars önskemål för smidigare, billigare och trafiksäkrare lösningar. Just när det gäller färger på vartenda fordon ligger väl bl.a SL och Värmlandstrafik överst i listan på flest krav, som även helst vill ha länsfärger på personbilar, servicebilar och trafikledningsbilar som tillhör en entreprenör. Även Skånetrafiken ligger högt upp i listan då de ställer färgkrav på bussens inredning i form av stolar, gardiner, takmattor mm.
Titel: SV: Färgkrav från huvudman
Skrivet av: bisquit skrivet 20 oktober 2013, 21:30:36 PM
I Örebro län, så är det oxå ganska tuffa krav!