LIVE: Baltikum runt på 10 dagar

Startat av L-G Lassander, 08 september 2012, 06:16:35 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Janne Rickman

Citat från: L-G Lassander skrivet 11 september 2012, 19:20:10 PM
Det var klarblå himmel, om än lite småkallt när den femte dagen av resan påbörjades i staden Siauliai. BusTuras var det alltså som gällde, och gamla bussar var också utlovade. Hur blev det med den saken? Jo, allt stämde in. Gammalt och Nordiskt.
I Siauliai kan man nog se alla färgsättningar och karossmodeller som förekommit i svensk kollektivtrafik. På 80-talet vill säga. Smått otroligt hur de lyckas hålla liv i dessa åldringar som borde ha gett upp för länge sedan.
Men här några exempel på vad som kunde skådas:


Liket lever.... Jag trodde att de hade gett upp för länge sedan.....

L-G Lassander

Så här det blivit dags att berätta om dagens händelser.
Det var alltså morgonbuss från Riga till Daugavpils som stod på programmet. Staden är landets näststörsta efter huvudstaden Riga, och har fått sitt namn efter floden Daugava. Staden har över 100000 invånare, och deras transportbehov sköts av två olika transportformer. Busstrafiken består av småbussar och stora bussar. De stora bussarna är samtliga Solaris Urbino 15 i två olika färgsättningar.



Regionbussarna är åter av det brokigare slaget, och består åter av nästan enbart gamla svenska bussar. Gamla och ännu äldre. Bland dessa fanns dock ett bar av Nobinas Ikarus-bussar från Helsingforsregionen.
Här är en snabb genomgång av det som fanns att se.






Förutom bussar, sköts delar av lokaltrafiken med spårvagn på tre linjer. Visserligen är detta ett bussforum, men jag bara är tvungen att lägga upp en bild på denna sköhet!

Jacob

En riktigt underbar resa du gör med finfina bilder du delar med dig av! Har länge velat göra nåt liknande :)

//Jacob
Särskrivning är en dödssynd!

Mattias Petersson

Kan bara hålla med Jacob här helt underbara bilder kolla på trevligt att se gammla svenska bussar där  8)
Stolt ägare av Canon EOS 80D - Panasonic Lumix tz95.

Flick.
https://www.flickr.com/photos/143254245@N06/

L-G Lassander

Tackar för berömmet, Jacob och Mattias!
Ja, det är en underbar resa. Inte speciellt dyr heller, eftersom priserna för oss Nordbor är relativt låga i Baltikum.

L-G Lassander

Dags att resa vidare.
Efter en välsovd natt på Park Hotel Latgola, och frukost i restaurangen på tionde våningen med fantastisk utsikt över staden, blev det tur för en promenad genom stan. Till busstationen hade det dykt upp några nya bussar sedan igår, bland annat en Säffle.


Jag måste få lägga upp en till bild på en spårvagnarna. De är en så härlig fläkt från en svunnen östeuropeisk tid.


I den ursprungliga resplanen hade jag planerat stanna i Daugavpils hela denna dag, och resa vidare först med 18.10 bussen. Nu visade det sig att Daugavpils trots allt var mindre än väntat, och så gott som allt som fanns var fotograferat redan denna morgon. Så chek out från hotellet och vidare med 11.00 bussen till Jekabpils med denna Mercedes O303. Dessa korta 303:or är nog den vanligaste bussen på den Lettiska landsbygden. Och även i Jekabpils fanns det gott om dem.


Jekabpils är ingen stor stad, bara knappt 26000 invånare. Till skillnad från Daugavpils, var ryska befolkningen står i majoritet, är 59% av Jekabpils invånare letter. Busstrafiken i staden körs av Jekabpils Autobusu Parks. 6 lokala busslinjer finns, varav linje 5 är den tyngsta med 15-minuterstrafik, de övriga har ofta upp till timmestrafik.
På linjerna 1, 3 och 8 kunde man se tre Vester.


En OmniCity med förflutet i Örebro har fått äran att trafikera linje 5.


En till Scania, men denna gång med kaross från Ramseier & Jenser gick också på linje fem.


Flera Scania MaxCi gick också i trafiken, i själva verket utgjorde de stommen för stadsbussarna. Här är en av dem, av händelse även den på linje 5.


Skolornas bussar i Lettland har en skrikande orange färgsättning. Mercedes Intouro är en vanlig syn i denna trafik.


Till slut en gammal Swebus Express VanHool på avgång mot Riga.


Fortsättning följer...

Menzies

Vet man vilken den gamla Örebro omnicityn är för individ?

Mikey

Citat från: Menzies skrivet 13 september 2012, 20:08:07 PM
Vet man vilken den gamla Örebro omnicityn är för individ?

Busslink 2122.

L-G, riktigt trevliga bilder! :D

L-G Lassander

Citat från: Mikey skrivet 13 september 2012, 20:18:12 PM
Busslink 2122.

L-G, riktigt trevliga bilder! :D

Skulle just själv skriva, men du hann före ;)

Tack, trevligt att de duger!

Mats Karlsson

Det är helt sanslöst att få se alla dessa gamla "svenskar" rulla fortfarande! Vilken kapitalförstöring att vi släppte iväg dem till andra sidan Östersjön...

L-G Lassander

Citat från: Mats Karlsson skrivet 13 september 2012, 20:34:52 PM
Det är helt sanslöst att få se alla dessa gamla "svenskar" rulla fortfarande! Vilken kapitalförstöring att vi släppte iväg dem till andra sidan Östersjön...

Lustigt att du skulle skriva detta just nu, satt nämligen precis och diskuterade detta med min estniska busskompis via email. Men visst är det så!

torrentjohan

Blir ju fruktansvärt sugen på att köpa hem en Volvo!

Lasse i Bdn

JAP  JB-1839 har förflutet i Boden.

L-G Lassander

Efter tidig frukost på det lilla SPA-hotellet med fem rum, var det dags för en promenad ner till busstationen i den friska luften efter regnet som nyss upphört. Var ute i god tid, så tänkte att jag skall stanna på gatan utanför stationen ifall någon osedd buss passerar. Och visst gjorde det. Först en Carrus Fifty med förflutet långt borta i norr.


Och strax efter kom ytterligare en MaxCi, den med förflutet lite längre söderut.


Sedan var det dags för avfärd mot Riga. Bussen blev som väntat en gammal Swebus Express VanHool, närmare bestämt var det 4373. Bussen hade inte ett enda fönster som var klart nog att se igenom. Och trots alla milen den lagt bakom sig, så gick den otroligt mjuk och fint. Interiören var heller inte alltför illa medfaren. Tog ingen bild eftersom jag har den från förut, men den som vill kan titta på min hemsida: http://omnibussi.1g.fi/#/kuvat/Transportation/Bus/Latvia/J/Jekabpils+Autobusu+Parks+SIA/GC-8235+Lasse.jpg

I Aizkraukle anfölls bussen av två biljettkontrollanter. Medan de räknade bagaget och jämförde om det stämde med antalet bagagebiljetter (i Lettland måste man nämligen betala för allt bagage som inte kan räknas som handbagage) sprang jag ut och tog bild på SIA Auizkraukles ATU:s Setra som anlände.


Några kilometer österut från busstationen i Riga finns parkeringsplatser för de långlinjebussar som har långa pauser i stan. Så efter ankomsten tog jag spårvagn 7 ut dit för att titta lite, och visst fanns det några nyheter. Denna Carrus Fifty från Jekabpils Autobusu Parks, som står och väntar på avgången till Preili 14:20.


Och Daugavpils Autobusu Parks Ajokki Express som skall till Ilukste.


Och efteråt en promenad tillbaka till stationen för att ta tåget klockan 13 till Tukums. Tukums är en liten småstad väster om Jurmala, och stadsbussen opereras av en Citaro. Nyfikna blickar i vindrutan.


En Mercedes O407 anländer och släpper av några passagerare.


Sen tågresa tillbaka.


Mellan 18 och 19 är det mycket intressant som ofta händer inne på busstationen i Riga. Klockan 18 avgår Ecolines bussar mot Europa, efter halv sju börjar de ankommande att trilla in och klockan 19 avgår bussarna till Tartu och Tallinn. 19:15 är det dags för bussen till Moskva att avgå. Mycket på gång alltså, så då gäller det att vara på plats. Idag var det nästan bara Skyliners med Estnisk registrering som var i trafiken, liksom denna på väg till Berlin.


På Krasta iela står en ryskregistrerad Cityliner och väntar på sin avgång mot St. Petersburg senare ikväll.


Nämen vad är det som kommer där? Det är den Lettiska armén som är på frammarsch!


Fortsätter....

Mats Karlsson

Citat från: L-G Lassander skrivet 14 september 2012, 20:42:17 PM
Och Daugavpils Autobusu Parks Ajokki Express som skall till Ilukste.


Nämen vad är det som kommer där? Det är den Lettiska armén som är på frammarsch!


Helt underbart!
Ajokki Express-bussen kommer från Örebro län. Två sådan fanns här i Karlskoga på sin tid! De kunde ju ha fått gå kvar här!
Ajokki 500D-bussen är helt säkert en fd svensk militärbuss. Svenska Försvaret köpte ett antal sådana 1981.