Söndagsbild del 28

Startat av Jona, 24 februari 2008, 01:11:02 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jona

HEJ

Lejonströmsbron är en träbro i Skellefteå som går över Skellefteälven mellan stadsdelarna Sunnanå och Prästbordet. Bron var färdigbyggd 1737 och är än idag Sveriges äldsta och längsta träbro med sina 218 meter. (wikipedia)

Lejonströmsbron var ända bron över älven i området och huvudvägen från norr till söder passerade här. Alldeles intill stadskyrkan och bonnstaden där folk från inlandet bodde vid det årliga kyrkobesöket. När Skellefteå blev stad byggdes staden längre nerström och behovet av en ny bro blev sedermera nödvändig.

Parkbron blev den nya bron som uppfördes. När den invigdes har jag glömt och wikipedia gav inget svar. Men dåvarande Riksväg 13 gick över denna bro. Sedermera ersattes denna bro av Viktoriabron några hundra meter nedströms som stadens viktigaste bro över älven. Numera är bron enkelriktad med tillåten biltrafik mot centrum.





På södra sidan (området i bakgrunden) håller som exempel på att byggas 2(?) lite högre hus. Vägen över bron heter brogatan och gick förut från Järnvägstationen till travet men är numera bruten av ett torg som ni kanske kan ana i bakgrunden. Så delen på älvens norra sida heter numera stationsgatan.

Finns en bok som jag nu inte minns namnet på som tidningen Norra Västerbotten lät trycka upp för bra länge sedan. I den nämndes lite-gran hur riksväg 13 tog sig fram till och sedan över bron. Men det var svänga i någon korsning som gällde på älvens båda sidor. Så man kan anta att trafik-miljön i centrum blev något bättre när den "NYA" E4 byggdes och drogs över den då färdiga Viktoriabron.

Även här saknar wikipedia årtal och jag har glömt bort och köpa den nämnda boken. Men den ska vid tillfälle införskaffas.

Busstrafiken linje 3, 5 och 13 kör via E4 alltså viktoriabron på väg mot områdena i Söder men kör via parkbron på återgång mot centrum. Länstrafikens bussar som passerar i området rullar däremot på väg E4 i båda riktningar.

Denna bild går normalt inte och fota precis som den nu är gjord. Träd och räcken kommer i vägen. Men vid foto-tillfället fanns en 4 meter hög snöhög lämpligt till och det måste utnyttjas. Bort-sätt att jag gillar miljöbilder så tycker jag att brobilder har en viss charm och i detta fall är det både en miljö och brobild så det passar ju bra.

Övriga delar: http://www.jonaryd.rondelen.se/doku/sammanstallning_sondagsbild_070904.html

MVH Jona
MVH Filosofen Jona

Jacob med C

#1
Trevligt Jona. Ser fram imot mitt besök i Skellefte till veckan och jaga Skelleftebuss Solaris och buss 200.
Besök min hemsida för bilder från Norrland http://www.bussbilder.com . Över 2100 bilder.

Instagram konto:
https://instagram.com/bussbilder.se?utm_medium=copy_link


Dammtussar kan vara ett bevis på att någon gjort något roligare!