Vad görs med kraschad buss?

Startat av buskörare, 17 maj 2017, 09:49:00 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

buskörare

Efter att fått reda på att bussen som lade sig på taket utanför Arboga 2007 är igång och rullar, blev jag nyfiken på hur sånt hanteras?
Den var väl då 4 år lite drygt.

Lars-Håkan_E

Den byggdes om till "orkesterbuss" och åter i trafik 2009, då blev det förmodligen ekonomiskt försvarbart att använda vraket då man ändå skulle göra en ombyggnad, vem har förresten gjort jobbet och är den uppbyggd som en 9900?

Om man bygger upp bussar efter haverier beror ju mkt på ålder och försäkringar, är bussen försäkrad och inte alltför gammal så ligger det mycket på försäkringsbolaget, blir det för dyrt löser man in bussen och betalar kontantersättning.

Är bussen inte försäkrad så är det bussägaren själv (vid eget vållande) som avgör och ibland är det nog inte så lockande att plöja ner stora pengar i en redan gammal buss.

S Svensson

Skall tillägga att ofta sänds skadade bussar till andra länder för reparation och de återvänder inte till Sverige.


Ersa

Det finns ju även moraliska och känslomässiga aspekter på det hela. Om nyare rätt värdefull buss varit med om en olycka där den fått mindre fysiska skador, men där folk avlidit... hur gör man då? Olycksbussen i Härjedalen nu senast, t.ex. Speciellt numera när både media och privatpersoner idag gladeligen publicerar omaskerade registreringsnummer på olycksbilder på nätet. En lösning är ju som S Svensson skriver, att exportera den till ett annat land, då den därmed blir nästan omöjlig för "mannen på gatan" att spåra via registreringsnumret.

När det gäller personbilar som är betydligt billigare, blir det ju lite enklare. Polisbilen i Malexander var ju rätt ny och bara lätt skadad i dörrar och rutor, men gick ändå till demontering/skrot efteråt, då ingen polispersonal lär ha haft någon större lust att köra den. Man kan anta att polisen rent moraliskt inte ville sälja den till den civila marknaden heller.

buskörare

Citat från: Lars-Håkan_E skrivet 17 maj 2017, 11:12:07 AM
Mer om den aktuella bussen

https://www.omnibuss.se/forum/index.php?topic=43323.0

Åh, attans att pdf:en inte funkade längre!
Men om det handlar om flertalet dödsfall, hur många vill ha tillbaka "sin" nyss då liksom? Jag fick inte ihop ägarfrågan på Arboga-bussen, men den verkar ju ha sålts i princip tom.