Trafikregleringar i Stockholm

Startat av stefanruf, 02 januari 2011, 08:11:30 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

stefanruf


Citat från: Mr G skrivet 01 januari 2011, 16:12:58 PM

Intressant att den ordinarie bilvägen gick över norrmalmstorg då och att volkswagen hade en bilförsäljningslokal i hörnet birger jarlsgatan/ingmar bergmans gata.









Edit: Denna tråd har brutits ut ur tråden »Gasar mot gasverket«; Den handlar då mera handlar om annat i Stockholms trafikmiljö än om 55:ans dåvarande vändningsplats. För att göra det hela begripligt så har bilden som första inlägget refererar till citerats.

Mr G

Det här var tiden innan ordet trafikreglering betydde att gatornas kapacitet skulle minskas och helst närma sig värdet 0. Trafiken flöt smidigt, och gatunätet utnyttjades där så gick. Enkelriktningar gjordes för att öka framkomligheten, och var inte till för att försvåra. Några år senare började trafikregleringarna och genomfartsmöjligheter och "smitvägar" förbi ev trafikstockningar togs konsekvent bort. Kapaciteten i gatunätet ströps undan för undan och köerna i innerstan blev värre och värre. Avsikten var förstås att få folk att ställa sina bilar, och några gjorde väl så också, men i huvudsak blev väl resultatet av alla trafikregleringar att det blev omöjligt att köra bil vissa tider i Stockholms innerstad.
吉先生

Fredrik Klint

Det var i den vevan man bommade igen vissa gator på Östermalm? Så de inte går att köra igenom utan man möts av vändzoner...

Nico

Regleringarna kom väl successivt och just på Östermalm var det väl inte alltid direkt genomtänkt eller logiskt så resultatet blev bitvis inte så lyckat, men som med allt annat... när man väl lärt sig det hela så gick det faktiskt undan riktigt fint. På en del håll i Stockholms innerstad har man annars börjat dubbelrikta igen, men det är inte helt positivt det heller då behovet på många håll saknas.

Ett sådant exempel är bl.a. Döbelnsgatan som tidigare var helt enkelriktad söderut, men som nu har dubbelriktats igen på sina ställen vilket tills viss del nog påverkar linje 43 mot Tanto. Tidigare så stod bilarna och köade i högerfil för att svänga ned höger på Rådmansgatan för vidare färd mot Sveavägen så där lade man sig i vänsterfil och svischade förbi.

När man passerat den korsningen så kunde man direkt gå över till högerfilen (där 43:an även nu har en hållplats om jag inte missminner mig) som nu var tom. Istället stod bilar och köade i vänsterfil för att svänga vänster på Tegnérgatan och sedan mot Birger Jarlsgatan. Där susade man som sagt bara förbi, över korsningen och vidare baccken upp mot Johannes och Malmskillnadsgatan.

På så vis utnyttjade man då hela gatans kapacitet. Nu med dubbelriktad trafik på denna sträcka så är det som numera är norrgående körbana oftast en yta som är helt tom på bilar. Istället sitter alla och trycker i en södergående körbana och hindrar i princip varandra så att man under rusning måste sitta och vänta ut alla som ska svänga i någon av korsningarnas. Bättre?... Njanääh!
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

JDS

Nej, det är inte bättre utan bara resultatet av en fånigt långt driven idé om lokalt självstyre. Jag är helt övertygad om att idén om dubbelriktning på Döbelnsgatan ursprungligen uppstått genom att någon nyinflyttad politiker retat upp sig på enkelriktningen, typ att det var krångligt att köra där när man letar parkeringsplats eller något sådant. Även på Östermalm händer det säkert att liknande idéer bubblar upp, men där tror jag att man blir talad till rätta av äldre kollegor om man föreslår något sådant.

(Däremot verkar det vara fritt fram att "krångla till" trafikföreskrifterna på Karlavägen - där är nu en salig röra av korsningar där högerregeln gäller, korsningar där korsande gata har väjningsplikt och på ett ställe (Sibyllegatan) en korsning där Karlavägen har väjningsplikt. Suck...)