Nya morgonturer i Oslo

Startat av Omnilasse, 10 april 2010, 09:22:32 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Omnilasse

Ibland kan det ju vara värt att uppmärksamma vad som händer i vårt grannland! Men framförallt för att det är så udda! Man börjar nämligen från och med söndag att köra nya morgonturer från klockan 04.00 på vardagar och skapar ett helt nytt linjenät för detta! Trenden har ju på flertalet håll att man minskat eller tagit bort dessa möjligheter. Se linjenätet här: http://www.ruter.no/Global/PDF_filer/linjekart/morgenbusskart_apr2010.pdf

Principen är väl dock vettig för uppbyggnaden och det tycks i hvudsak gå efter Tunnelbane- och spårvagnslinjerna med prefix 1xx före, samt då stomlinjerna som får tidigare turer (+ några ytterligare). Det konstiga är väl dock att man inte integrerar det med nattrafiken - som ju är rätt dåligt utvecklad i Oslo. Uppsala hade ju sitt 40-nät tidigare med morgonturer och på en del orter finns det ju ibland enstaka turer på morgnar med speciallinjer (exempelvis söndagsmorgnar till ortens sjukhus), men i den här omfattningen och att inte bygga det på nattrafiknätet är ju lite udda. Samtidigt kan ju påpekas att spårtrafiken - jämfört med både Stockholm och Göteborg har ju en tradition i Oslo att börja förhållandevis sent på morgonen.
Edit: Oslo har ju tidigare haft några stycken i 1xx-serien, men nu har man alltså gjort om dem och rejält utökat trafiken.