Rådmansleden och Klarastrandsleden i Stockholm?

Startat av Anders Noren, 12 maj 2009, 17:38:15 PM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Anders Noren

Någon som har en bild som visar den under Stockholms innerstad planerade men aldrig byggda Rådmansledens korsning med Klarastrandsleden? Barnhusbron, som i sig är en rätt stor bro, var ju egentligen bara en av flera broar i trafikplatsen...

Anders

Jimmy

Hej.
Antar att du hittar vad du söker på Spårvägsmuseets kartor på nätet, speciellt på denna

http://www.sl.se/upload/sparvagsmuseet/Karta_1975_1976_staden/1975_1976_staden.html

Jimmy



Kotta

#2
Vilken kartskatt!

Rådmansleden hade jag aldrig hört talas om tidigare.

Jag ser även att ringvägens förlängning under(?) vitabergsparken finns inritad samt lite annat smått och gått här och var.

Spanade även runt på lite tidigare kartor från 60-talet samt några senare från 80-talet där man ju även se hur essingeleden, huvudstaleden och stråken däromkring vuxit fram och planerats vidare. (http://www.sl.se/templates/Page.aspx?id=8588)

En fråga som passar i den här tråden är om klarastrandsleden. När den byggdes den och hur man åkte ner på den norrifrån? Är det så att den nuvarande gångtunneln från rörstrandsgatan användes för biltrafik under järnvägen och ner på klarastrandsleden?
Det ser helt tydligt ut att ha varit genomfart till den framför Karlbergs slott, stämmer det?
Vad var treportsbacken (el. dyl.)? Den finns på lite tidigare gator och ser ut att gå från Norra stationsgatan ner till klarastrand eller vägarna där omkring. Det ser ut att finnas rest kvar av den sista dragningen av denna som slutar nere vid järnvägen under avfarten från essingeleden ner på norra stationsgatan. Och på andra sidan järnvägen kanske parkeringsplatsen öster om Karlbergs slott?

groenis

Klarastrandsleden
Nerfarten till Klarastrand kom ifrån Tomtebodavägen genom Treportarsbacke och under järnvägen.
Det stämmer att anslutningen till Huvudsta passerade framför Karlberg Slott som för övrigt är världens äldsta militärskola.
Om du har möjlighet att ta dig till CityTerminalen så finns det vid Gate 7 och 8 lite bilder som visar hur det såg ut för cirka 20 år sen

/Lennart

Kotta