Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /home/omnibuss/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298

Scania-Vabis C70/3 ”Capitol” JKT 24 -1956

Stadsbuss levererad till dåvarande Jönköpings Spårvägar. Bussen är av helbyggd typ, dvs integrerad kaross och chassi, byggd av Scania-Vabis i Södertälje efter amerikansk förebild från Mack Manufacturing Corp. Denna typ är en mer svenskanpassad och något mindre, lättare upplaga av den välkända ”Metropol”-bussen.

Jönköping hade en stor Capitolvagnpark av olika modeller, 32 st. och SvOF:s vagn var den först levererade. Capitolbussar liknande denna var mycket vanliga i Stockholm fram till 1967, men försvann i samband med Dagen H. SvOF:s vagn byggdes om till högertrafik 1967, och rullade i Jönköping till ca. 1977.

Den huvudsakliga skillnaden mellan denna vagn och Stockholms-capitolerna var att dessa hade helautomatisk SRM-växellåda och saknade tryckluftsbromsar. Bussen har motorn på tvären bak, kraften överförs via en tryckluftsstyrd ,halv-automatisk växellåda , sk ”pyswilson”.

Comments are closed.